Gekleurde wortelen (per kg)
Gewicht
1 Kg
Prijs per kilogram.
Oranje wortelen:
Het oranje pigment van wortelen is rijk aan caroteen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, een essentiële stof voor de werking van onze ogen en voor glanzende haren en een gezonde huid.
Paarse wortelen:
Van paarse wortelen is bekend dat ze bulken van de blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd.
Anthocyanen behoren tot de flavonoïden, die in het lichaam agressieve moleculen onschadelijk maken en daarmee preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. Oorspronkelijk waren paarse wortelen door en door paars. Nu zijn er ook paarse wortels die aan de binnenkant oranje blijven, en dus bevatten ze nog steeds veel bèta-caroteen.
Het kleurverschil verandert de smaak niet drastisch, de paarse wortels zijn wel zoeter dan de oranje exemplaren.
Gele wortels:
Het pigment van gele wortelen bevat veelal hoge waarden luteïne. Luteïne is een soort inwendige zonnebril die het netvlies van onze ogen beschermt tegen de schadelijke werking van zonlicht. Ook deze stof, die behoort tot de groep van de carotenoïden, wordt een uitgesproken beschermende werking tegen kanker en hart- en vaatziekten toegedicht.